Arabisch tegelmotief in 3D

 

example graphic

Arabische motieven zijn fascinerend: door het combineren van verschillende vormen platte vlakjes ontstaan weer andere vormen. De vormen kunnen eindeloos worden herhaald en zijn altijd spannend om te zien. Hiernaast is een voorbeeld van een veel gebruikt motief te zien. Het zijn altijd wel platte afbeeldingen en ik wilde een eenvoudige vorm van deze motieven in 3D uitwerken. Hiervoor wilde ik elementen maken waarvan de bovenkant en de onderkant in elkaar passen.

 

example graphic

Eerst heb ik een heel eenvoudig motief ontworpen, bestaande uit 2 van elkaar verschillende vlakjes, die in elkaar passen. Het ruitvormige vlakje wordt de voet van het element en de zeshoek vormt de bovenkant, waarbij de zes vlakjes ook nog een keer in een punt naar het midden naar boven bij elkaar komen.


example graphic

Hiernaast zijn de elementen te zien die ik gemaakt heb volgens plan. De vorm heb ik eerst uit een blok leerharde draaiklei gesneden en daar heb ik vervolgens een gipsmal van gemaakt. De elementjes op de voeten gegroepeerd lijken op een bos.


example graphic

Op de foto hiernaast is te zien dat de twee vlakjes van de boven en de onderkant in elkaar passen, zodat er een patroon als het eenvoudige motief dat ik had ontworpen. Het is alleen nu in 3D uitgevoerd en de achterkant van deze opstelling heeft hetzelfde patroon.